Lad os SÅ komme igang!
Surdejs- og andre opskrifter.
Måleenheder
Mål angives så vidt muligt i vægt, da fx rummål som deciliter og liter, simpelthen er for upræcist, og bøvlet at regne med.
Når du bager og fx tilsætter vand, er det vigtigere du bruger dine øjne og din følesans, vand er forskelligt (hårdhed), mel er utroligt forskelligt, meget stor forskel på sugeevne og i øvrigt hvordan det reagerer.
Temperaturen i rummet du bager – kan virkeligt overraske – nogen gange snøvler processerne sig afsted hvis det er lidt køligt og på en varm sommerdag som vi jo har haft en del af – går det hele i super sonic mode… alt går bare hurtigere, surdejen trives og nærmest eksploderer i hænderne på dig!
Så lær hvordan en surdej skal se ud, hvordan en dej ser ud og føles – det er meget vigtigere en faste mål.
Generelt kan man sige – hold vand tilbage, det kan du altid tilsætte mere af – værre er det med mel, her bør du ikke tilsætte yderligere mel, når først det er blandet og har stået lidt.