Kom godt igang hjemme i køkkenet

Et godt brød har også "følelser"!

Gammelt brød er ikke hårdt … intet brød – det er hårdt !

Billede set i “Kartoffel-Keller” i Lübeck – og det er bare så sandt så sandt…

Opbevaring af brød

Brød skal kasseres når det er muggent, selv lidt mug er nok til at det skal ud af vagten. Der er nemlig mycelium (en slags mug-rødder) hele vejen ind i brødet.

Men opbevar dit brød i fx papirposer, eller løst og udækket i brødkasse – evt. stående på skærefladen.
Brug aldrig plastikposer. Du laver et drivhus, brødet bliver kedeligt og mugner på rekordtid – og aldrig i køleskab. Jeg er ikke mikrobiolog, men køling virker præcist modsat på brød, medmindre du fryser det helt ned.

Måske husker du billeder fra Lauras køkken i kælderen i “Matador”. Her står brødet ovre i hjørnet, med skærefladen nedad.

Når brødet bliver tørt og kedeligt

SMID IKKE UD !
Skær brødet i tern, på størrelse med et fingerled, og læg det fx i en bradepande, så det kan ligge og tørre. Dæk det til hvis det står ude, men opbevar det gerne i ovnen, når du ikke bruger den. Sæt det fx gerne ind i ovnen og udnyt eftervarmen efter andet brug. Når det er knastørt, kan det godt kommes i en plastpose eller en kagedåse.

Du kan lave mange ting, brug fantasien, her et par forslag:

  • Er det lyst brød kan du bruge det til en lækker rasp. Hæld det i en foodprocessor – men vær opmærksom på at den ikke er for svag, tern er stenhårde – og det larmer. Jeg anvender selv et langsomt kørende rivejern til montering på røremaskinen (lidt ligesom når man monterer i kødhakker). Fidusen er at brødet stille og roligt rives til lækker rasp.
    Rasp bruges som du plejer, den er bare bedre, og du ved hvor det stammer fra. Brug det til panering, men brug det også i frikadellefars, eller til at lave æblekagerasp (enorme mængder anvendes hos os i efteråret..)
  • Er det brødtern fra rugbrød, kan du – fx mens det stadig er lettere blødt – køre det igennem foodprocessoren med et skæreblad der laver tynde skiver. Kør stille og roligt tern igennem og få små tynde skiver. Du skal fordele de små skiver på et stykke bagepapir og pensle dem med olivenolie – alternativt kan du købe en spray med olivenolie (evt. med hvidløg) – det kan klart anbefales, så meget nemmere. Drys med fint salt, gerne havsalt, og krydderier efter smag og behag – jeg bruger ofte Rosmarin og Timian.
    Bages ca. 20-30 min på 180 grader – evt. med varmluft – men ovne er forskellige, og vandmængde ligeså – så hold øje, og find din egen kombination af varme og tid.
    Spises som snack, måske foran en god film, spis dem som sunde chips, måske med lidt god dip.
  • Du kan også bruge de knastørre rugbrødstern til øllebrød. Find opskrift på nettet, eller gør som os – opblød et par timer i vand, eller måske natten over, tilsæt derefter lidt mere vand, og kog op… mere skal der ikke til. Ingen sukker eller andet forstyrrende – måske lidt kold mælk. Sundt og naturligt.
  • Sidst men ikke mindst kan du lave et NYT rugbrød af tern. Opblød med vand natten over, lad det dræne lidt i et dørslag, så du har mere kontrol over vandmængden – og erstat op til 20-30% af den rugmel der står i opskriften. Når du hælder vand i dejen, hold da lidt tilbage, da det genbrugte rugbrød jo indeholder en del vand.

Bemærk at rugbrødstern til øllebrød og til nyt rugbrød skal være helt tørre, før du opbløder dem. Paradoksalt nok er det nødvendigt for at brødet kan suge vand korrekt. Jeg mangler stadig i skrivende stund at gen-bage lyst brød – men det kommer pludseligt! …det er i hvert fald muligt.