Surdej – men hvad er det?
En helt uvidenskabelig beskrivelse kan være: Surdej er en skøn, men velafbalanceret blanding af gærceller og mælkesyrebakterier, der i en symbiose – altså en naturlig sameksistens med gensidig afhængighed ret simpelt skrevet – hæver brødet og omdanner melet’s proteiner, så vitaminer og mineraler frigøres, så vi bedre kan optage dem.
Brødet får en mild syrlig smag.
Surdejsbrød har en særlig delikat smag, primært på grund af mælksyrebakterierne.
Det er sundt og naturligt, og en god surdej dufter af syrnet mælk.
Vi bruger det overalt til brød og andre bagte ting, fx vafler, crackers og pandekager.
Vi har typisk 2 typer surdej
En lys baseret på hvede og lyse kornsorter – som vi bruger til stort set alt – dog ikke rugbrød.
Til rugbrød anvender vi en mørk surdej, baseret på rug.
Læs mere om surdej, hvordan du kommer igang og hvordan du passer den på vores side: Lav og pas din surdej